013 - 207 49 19 info@baazz.nl

Iedereen heeft een hobby of een passie. Van taarten bakken tot computers repareren en van sporten tot shoppen. Vaak kun je hier uren aan spenderen zonder naar de tijd te hoeven kijken. Waarom zou je dan niet van je passie je werk maken? Met hybride ondernemen kan dit dus zonder het risico dat je een maandelijks inkomen mist. Hoe? Door naast je werk deeltijd te gaan ondernemen. Maar hoe kun je hobbymatig bakken laten uitgroeien tot een onderneming en wat loont het?

Een nieuwe baan beginnen is leuk, maar vaak wordt het na een tijdje routine. Je weet zeker dat je meer in je mars hebt en gaat op zoek naar leuke activiteiten naast je werk. Je ontdekt een passie voor taarten bakken. Je volgt allerlei Tv-programma’s, leest allerlei taarten bakboeken en staat elk weekend in de keuken om een overheerlijk recept te proberen. Als proefkonijnen heb je je partner en/of kinderen, maar het is niet verantwoord om hen elke week een nieuwe taart te laten proeven. Dus je gaat verder kijken, bij buren, bij familie, bij vrienden en/of andere kennissen. Iedereen vind je taarten overheerlijk en geven aan dat je een eigen bakkerij moet beginnen. Een bakkerij? Is dat wel iets voor mij?

Zo staan veel mensen in loondienst op een kruispunt in hun leven. Ga ik een bakkerij beginnen, dan moet ik materialen inkopen, eventueel personeel aannemen, professionele bakovens aanschaffen en een locatie vinden om mijn producten te verkopen. Allemaal nieuwe en spannende activiteiten met weinig zekerheden. Er sproken veel vragen door je hoofd. Kan ik genoeg inkomsten uit mijn onderneming halen om alle kosten te betalen? Kan ik dezelfde inkomsten gebruiken om mijn vaste lasten te betalen? Deze vragen zorgen ervoor dat je het idee van ondernemen snel weer de kop indrukt, maar wat als je het financiële risico kan wegstrepen?

Dan komen we uit bij hybride ondernemerschap. Eén van de acht ondernemers kiest er bewust voor om op deze manier te beginnen. Deeltijd werk en deeltijd ondernemen. Aan de ene kant vaste inkomsten en aan de andere kant de vrijheid om bezig te zijn met je passie. Loont het? Jazeker! Vaak maak je bewustere keuzes als het risico niet zo groot is. Alles wat je bijverdient naast je werk kun je gebruiken voor een extra vakantie of juist als investering in je bedrijf. Gaat het echt goed? Dan kun je voltijd gaan ondernemen. Gaat het minder goed? Dan ga je gewoon weer terug met voltijd werken. Ideaal toch?
Nu hebben we als voorbeeld het taarten bakken genomen, maar hoe kun je nu met de andere voorbeelden een onderneming starten?

Voorbeeld 1: computers repareren.
Oude laptops op marktplaats inkopen, nieuwe onderdelen bestellen, laptops repareren en terug op marktplaats zetten.
Voorbeeld 2: sporten
Personal trainer papieren halen, bij lokale sportschool tips geven aan beginnende sporters en deze omtoveren tot klanten.
Voorbeeld 3: shoppen.
Oude kleren op marktplaats inkopen en verkopen op markten. Of mode-advies aanbieden aan klanten die daar behoefte aan hebben.

Zo kan elke hobby uitgroeien tot een succesvolle onderneming. Heb jij een hobby, maar weet je nog niet zeker hoe je hier inkomsten uit kan halen? Laat het ons weten op LinkedIn, dan geven wij je advies. Heb je de keuze al gemaakt, maar weet je nog niet waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op de website, zodat een van onze adviseurs je 100% klaar kan stomen voor de start van je bedrijf!