013 - 207 49 19 info@baazz.nl

Als startende ondernemer is één van de eerste zakelijke keuzes die je maakt, die van de juiste rechtsvorm. In de meeste gevallen kiezen ondernemers voor een eenmanszaak of een BV, maar waarom? Wat zijn de verschillen en waar kan jij als starter nou het beste voor kiezen?  

Om jou verder te helpen bij de keuze die je moet maken, zetten we eerst de voor- en nadelen van beide rechtsvormen op een rij en vervolgens bekijken we de grootste verschillen.  

De Eenmanszaak 
Voordelen van een eenmanszaak: 

 • Fiscale voordelen zoals; zelfstandigenaftrek & startersaftrek* 
 • De eenmanszaak is eenvoudig en zonder hoge kosten op te richten. Zo hoef je ook niet langs bij de notaris.  
 • Er worden minder strenge eisen gesteld aan de administratie dan bij rechtsvormen zoals een BV. 
 • Je hebt de volledige controle en hoeft geen verantwoording af te leggen aan medevennoten.  

Nadelen van een eenmanszaak: 

 • Privé aansprakelijk wanneer het niet goed gaat met de onderneming. Jouw privévermogen en dat van je partner kunnen worden aangesproken wanneer er schulden zijn. Er kan alleen aanspraak gemaakt worden op het privévermogen van je partner wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd.  
 • Wanneer de ondernemer onverwacht iets overkomt, betekent dit vaak het einde van het bedrijf.  
 • Minder interessant voor privé-investeerders doordat je geen aandelen kan bieden in ruil voor financiële steun.  
 • Bij hoge winst wordt een BV fiscaal aantrekkelijker en moet je de rechtsvorm omzetten.  

De BV
Voordelen van een BV: 

 • Bij hogere winst betaal je minder belasting. 
 • Beperkt aansprakelijk wanneer het niet goed gaat met de onderneming.  
 • De continuïteit van de onderneming is groot. Bij overlijden van (een van) de vennoten blijft de BV bestaan. Dit is bij een eenmanszaak niet het geval.  
 • Een BV draagt bij aan een beter imago. In sommige branches is de uitstraling van een onderneming erg belangrijker, een BV oogt professioneler en kan daardoor meer vertrouwen opwekken bij klanten.  

Nadelen van een BV:  

 • De oprichtingskosten van een BV zijn hoger dan die van andere rechtsvormen. Ook moet je bij de notaris langs voor een oprichtingsakte en wanneer er aandelen worden overgedragen moet het register worden bijgewerkt.  
 • Er zijn strengere administratie eisen, zo moet er jaarlijks een goedgekeurde jaarrekening worden gedeponeerd bij de KVK.  
 • Bij lage winst is een BV onaantrekkelijk.  
 • Je moet rekeninghouden met eventuele aandeelhouders en de directie. Daarnaast moet de directeur (DGA) minimaal €45.000 euro salaris per jaar uitbetaald krijgen.  

Eenmanszaak of een BV?
De belangrijkste verschillen: 

  Eenmanszaak  BV  Voordeligst voor een starter 
Oprichting   Eenvoudig en weinig kosten  Bij de notaris en een verplicht startkapitaal, al is het minimum komen te vervallen.   Eenmanszaak 
Aansprakelijkheid  Privévermogen  Scheiding privé en bedrijf  BV 
Belastingvoordeel  Aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Voordelig bij een lage winst. Fiscaal voordeel bij hoge winst   Eenmanszaak 
Administratie   Geen strenge eisen  Strenge eisen, jaarrekening deponeren bij KvK.  Eenmanszaak 
Verantwoording afleggen  Alleen bij jezelf  Directie en aandeelhouders  Eenmanszaak  

 In de meeste gevallen is de eenmanszaak de gunstigste vorm voor starters en al helemaal wanneer je als zzp’er aan de slag gaat. Een reden die starters regelmatig toch richting de BV laat bewegen, is het verschil in aansprakelijkheid. Waar deze starters echter geen rekening mee houden is het feit dat je bij het verkrijgen van je startkapitaal vaak ook privé moet meetekenen. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk toch ook privé aansprakelijk kan worden gesteld en daarmee komt het voordeel van de BV te vervallen.  

Wanneer je veel risico loopt en/of met grote leverancierskredieten werkt dan is een BV echter wel het overwegen waard. 

*Een eenmanszaak geeft dus het meeste voordeel voor een starter, met als belangrijkste reden het recht op de fiscale voordelen. Zo mag je bepaalde aftrekposten opvoeren zodat de brutowinst lager wordt. Hoe lager de brutowinst, hoe minder belasting je erover moet betalen. Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek wanneer je voldoet aan de volgende eisen:  

 • Je bent ondernemer voor de belastingdienst
  Zorg ervoor dat je minimaal drie verschillende opdrachtgevers hebt. Heb je er minder? Dan kan de belastingdienst de relatie tussen klant en ondernemer zien als verkapt loondienstverband.  
 • Je moet voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar)
  Ben je arbeidsongeschikt? Dan geldt er een verlaagd urencriterium van 800 uur.  
 • In het begin van het jaar had je de AOW-leeftijd nog niet bereikt.  

De starteraftrek mag je in de eerste vijf jaar van je bedrijf in totaal drie keer toepassen.