013 - 207 49 19 info@baazz.nl

 

Als ondernemer heb je de term eHerkenning vast wel eens gehoord. In dit artikel geven we antwoord op al je vragen.

Wat is het?

eHerkenning is een soort DigiD voor bedrijven. Het is een soort digitale sleutel waarmee je als bedrijf kunt inloggen op overheidswebsites om bijvoorbeeld subsidies aan te vragen. Zo sta je nooit meer in de wacht bij het overheidsloket.

 

Waarvoor kan ik eHerkenning gebruiken?

Al 400 websites maken gebruik van eHerkenning. Het kan gebruikt worden voor diensten zoals het aanvragen van vergunningen, subsidieaanvragen en belastingaangifte. Op de officiële website van eHerkenning staat een overzicht met welke organisaties hierbij zijn aangesloten.

 

Wat zijn de voordelen?

eHerkenning heeft veel voordelen. Net als bij DigiD hoef je voor verschillende websites maar één account te gebruiken, waardoor je niet meer verschillende inlogcodes hoeft te onthouden. Daarbij is het persoonsgebonden en niet overdraagbaar aan anderen, zodat de websites weten dat jij echt bent wie je zegt dat je bent en dat je mag doen wat je wilt doen. Dit geeft ook extra zekerheid dat de website waar je inlogt veilig en betrouwbaar is. Hoe hoger het niveau van eHerkenning, hoe meer gevoelige informatie je kunt uitwisselen.

Hoewel eHerkenning een initiatief van de Rijksoverheid is, wordt het geleverd door bedrijven. Dit heeft als voordeel dat er concurrentie is tussen de bedrijven die het leveren, wat resulteert in lagere prijzen en betere klantvriendelijkheid voor gebruikers. Ook zullen bedrijven er meer op gericht zijn om de nieuwste technologische ontwikkelingen door te voeren dan de overheid.

eHerkenning kost dus geld. Je vraagt je misschien af waarom je voor zo’n dienst moet betalen. Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: alle diensten en producten kosten nou eenmaal geld. Zelf werk je immers ook niet voor niks. En voor DigiD betalen we ook allemaal, alleen komt dat geld uit de belastingen, zodat je daar niks van merkt.

 

Wanneer kan ik het aanvragen?

Ten eerste moet je organisatie ingeschreven staan in de Kamer van Koophandel. Ten tweede moet je de bevoegde rechtspersoon van je organisatie zijn en volledig bevoegd zijn om namens de organisatie te handelen.

Ook als eenmanszaak kun je eHerkenning aanvragen. Bij de Belastingdienst en het UWV hoef je als eenmanszaak niet eens ingeschreven te staan bij de KvK, omdat die eenmanszaken identificeren op basis van het BSN-nummer.

 

Hoe vraag ik het aan?

  • Bedenk waar je eherkenning voor nodig hebt. Een voorbeeld is het aanvragen van subsidies.
  • Bedenk wie in de organisatie welke dingen moet doen met eherkenning. Iedere persoon in de organisatie heeft namelijk een persoonlijk eherkenningaccount.
  • Kies een leverancier die het beste past bij wat je met eherkenning wilt gaan doen. Zie hier een lijst met leveranciers.
  • Let op dat je het ruim voordat je het nodig hebt aanvraagt: het kan enkele weken duren voordat het is gelukt.

 

Is het verplicht?

Sinds 1 januari 2020 doen alle bv’s verplicht aangifte loonbelasting en vennootschapsbelasting via eHerkenning. Als ze geen eHerkenning hebben, kunnen ze dus geen aangifte doen. Voor eenmanszaken is dit niet verplicht, omdat zij ook met hun DigiD kunnen inloggen. Maar bij veel overheidsinstanties kan er sinds 1 januari 2020 alleen nog maar ingelogd worden met eHerkenning, bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor heb je als zzp’er niet echt een andere keus dan om eHerkenning aan te vragen.

 

Kan ik het ook uitbesteden?

Als ondernemer wil je natuurlijk zo veel mogelijk tijd besteden aan het uitvoeren van werkzaamheden voor je bedrijf, en zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn aan de administratie. Gelukkig kun je je boekhouder machtigen, zodat die namens jou kan handelen op websites waar eHerkenning voor nodig is.

 

Zijn er nog dingen onduidelijk? Of heb je andere vragen over het ondernemerschap? Stuur ons een bericht en we nodigen je uit voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.