013 - 207 49 19 info@baazz.nl

5 tips om van je hobby je werk te maken

Heb jij een superleuke hobby, waar je misschien wel je beroep van wilt maken? Wij geven je 5 tips om alles eruit te halen wat erin zit!

 

Tip 1: Vraag jezelf af of je wel echt van je hobby je werk kan maken

Bedenk goed hoe je betalende klanten gaat krijgen. Vraag je daarbij ook af of je hobby wel leuk genoeg is om er 24/7 mee bezig te zijn. Als je een bedrijf opricht, gaat het vrijblijvende van je hobby er namelijk af. Je kunt dit testen door elke dag met je hobby bezig te zijn alsof het al je bedrijf is. Vind je het nog steeds leuk? Dan kun je onderzoek gaan doen naar alle aspecten van het ondernemerschap.

 

Tip 2: Verdiep je goed in alle aspecten van het ondernemerschap

  • In de beginfase is het goed om je bedrijfsidee af te kaderen, dit doe je met een bedrijfsplan. Verdiep je hiervoor goed in zaken als doelgroep, inkoop en het opbouwen van je klantenbestand. Goede branding en een sterke marketingstrategie helpen je bij het positioneren van je bedrijf. Tip: lees ook eens deze blog over de haalbaarheid van je bedrijfsidee.
  • Bedenk hoe je de boekhouding gaat doen. Huur je iemand in of doe je het zelf? Is het slim om een boekhoudcursus te volgen?
  • Denk ook goed na over hoeveel je voor je producten en diensten wilt vragen. Let op: dat je leuk werk doet betekent niet dat je het voor een vriendenprijsje moet doen. Laat je fatsoenlijk betalen.
  • Onmisbaar voor elk bedrijf is een website. Deze kun je goedkoop zelf maken, of als je daar niet zo handig mee bent kun je daar iemand voor inhuren. Dit hoeft ook niet heel duur te zijn.
  • Vergeet jezelf ook niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hier moet wel de voetnoot bij geplaatst worden dat als je een WW-uitkering ontvangt, je je niet zomaar mag inschrijven bij de KvK. Het is daarom raadzaam om, als je je in deze situatie bevindt, hierover de hulp van een businesscoach te vragen of om advies te vragen bij het UWV.

Tip 3: Zorg dat je financiën op orde zijn

Het is belangrijk om een geldbuffer op te bouwen voordat je start. Zorg dat er voldoende op je rekening staat om voor minstens 6 maanden je vaste privélasten op te vangen. Nog beter zou het zijn als je genoeg geld hebt voor 12 maanden. Dit klinkt misschien veel, maar het zou zonde zijn als je na een paar maanden al zou moeten stoppen met je bedrijf omdat je geld op is. Besef ook goed dat je de eerste paar maanden waarschijnlijk nog niet zo veel gaat verdienen.

Wat je ook kunt doen is je baan in loondienst aanhouden en daarnaast je eigen bedrijf opstarten. Dit heet hybride ondernemen. Lees hier meer over hybride ondernemingen.

 

Tip 4: Wees niet bang voor tegenslagen

Iedereen krijgt te maken met tegenslagen. Een profsporter wint ook niet elke wedstrijd. Zo zal het ook gaan met je droombaan als zelfstandige. Van fouten leer je alleen maar. Dus geef niet op als het een keer wat minder gaat.

 

Tip 5: Blijf jezelf ontwikkelen

Om producten te verkopen moet je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en trends in je vakgebied. Leer ook van andere ondernemers. Ga bijvoorbeeld naar netwerkborrels om met andere ondernemers te praten en contacten op te doen.

 

Dit waren onze tips. Veel startende ondernemers zijn bang dat ze onvoldoende inkomen kunnen genereren uit hun hobby. Wil jij van je hobby je werk maken en ben je hier ook bang voor? Wij kunnen jou helpen met alle stappen in het proces om van je hobby een succesvolle onderneming te maken! Plan nu een gratis een vrijblijvende afspraak met ons in en wij helpen je op weg.