013 - 207 49 19 info@baazz.nl

Wil jij graag een onderneming starten, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In dit artikel worden een aantal dingen opgesomd waar je aan moet denken wanneer je wilt gaan ondernemen.

 

  • Schrijf een ondernemingsplan

Het is belangrijk om als eerste een ondernemingsplan te schrijven als je besluit om een eigen onderneming te beginnen. In een ondernemingsplan schrijf je wat je precies gaat doen, voor wie je dat gaat doen, wie jouw concurrenten zijn, wat jouw onderscheidende vermogens zijn, hoe jij je klanten gaat vinden en wat je verwacht te verdienen en te investeren. Je onderbouwt in een ondernemingsplan waarom jouw onderneming levensvatbaar zal zijn en waarom jouw bedrijf gestart moet worden. In een ondernemingsplan breng je de kansen en risico’s in kaart en dit onderbouw je met actuele bronnen en cijfers. Gebruik hiervoor bronnen zoals, CBS of Rabobank.

 

  • Kies een rechtsvorm

Het is van belang om een rechtsvorm te kiezen als je een eigen onderneming wilt starten. De meeste starters, zoals zzp’ers, kiezen voor een eenmanszaak. Als je met twee of meer personen een onderneming wil beginnen, kun je kiezen voor een vennootschap onder firma (VOF), maatschap, commanditaire vennootschap (C.V.) of besloten vennootschap (B.V.). Het is belangrijk om goed over een rechtsvorm na te denken. Er kunnen extra kosten aan verbonden zijn als je de rechtsvorm wilt veranderen.

 

  • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als je een rechtsvorm hebt gekozen, dan kan je jouw onderneming gaan inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is de basisregistratie van jouw onderneming en vervolgens kan je gaan starten als ondernemer. Je bent wettelijk verplicht om je in te schrijven bij de KvK, als je voldoet aan bepaalde criteria van een onderneming. De inschrijving kost eenmalig €50. Na inschrijving bij de KvK zullen de gegevens van jouw onderneming automatisch worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Daarnaast krijg je van de KvK een btw-nummer om te communiceren met je klanten en je krijgt een omzetbelastingnummer.

Als je van plan bent om een stichting of een besloten vennootschap te starten, zal een notaris jouw inschrijving verder moeten regelen.

 

  • Modelovereenkomst invullen

Met je opdrachtgever moet je een modelovereenkomst opstellen om voor de Belastingdienst te worden gezien als ondernemer. In een modelovereenkomst leg je vast dat je zelfstandig aan de slag gaat en niet in dienst bent bij een werkgever. Het is belangrijk voor de Belastingdienst om te weten dat je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, omdat je als zelfstandig ondernemer in aanmerking komt voor fiscale voordelen als startersaftrek en zelfstandigenaftrek.

 

  • Open een zakelijke rekening

Het is volgens de voorwaarden van de bank van belang om een zakelijke rekening te openen en niet jouw persoonlijke bankrekening te gebruiken voor jouw onderneming. In een zakelijke rekening staan alle geldzaken van jouw onderneming. Een zakelijke rekening kost wel meer geld dan een persoonlijke rekening, maar in een zakelijke rekening heb je de inkomsten en uitgaven van jouw onderneming overzichtelijk en bij elkaar. Daarnaast heb je ook een professionelere uitstaling omdat de bedrijfsnaam op de rekening staat.

Als ondernemer kun je verschillende betaalmethoden hanteren, denk aan betaalverzoeken, IDEAL of een mobiel pinautomaat.

 

  • Administratie organiseren

Administratie is vaak voor een ondernemer niet het favoriete klusje, maar het is van belang dat je ook de administratieve kant van jouw onderneming op orde hebt. Als ondernemer moet je je zakelijke inkomsten, uitgaven en je uren bijhouden om aan te tonen dat je als ondernemer belastingaangifte kunt doen. Je moet namelijk minstens 1225 uur per kalender jaar in het bedrijf steken. De tijd die je besteedt aan het oprichten van jouw onderneming, wordt ook meegeteld. Als je btw-plichtig bent, moet je precies bijhouden hoeveel je betaalt en ontvangt. Het is dus handig om bij te houden wat je inkomsten en uitgaven van de onderneming zijn. Je kan de inkomsten en uitgaven eenvoudig bijhouden in een Excel-bestand of download een boekhoudprogramma. Als dit lastig is, kun je altijd kiezen voor het inschakelen van een professional op het gebied van administratie.

 

  • Verzeker jouw onderneming

De risico’s en schade die je loopt met jouw onderneming, zijn niet gedekt binnen een particuliere verzekeringen. Het is dan ook van belang om een zakelijke verzekering af te sluiten. Als je niet weet welke zakelijke verzekeringen je moet afsluiten voor jouw onderneming, is het verstandig om een deskundige in te schakelen. Je moet als ondernemer nadenken over hoe groot de kans is dat er iets gebeurt, wat de omvang van die gebeurtenis is en wat het risico voor jouw onderneming is. Verzekeringen waar je aan moet denken bij jouw onderneming zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, inventarisverzekering en overlijdensrisicoverzekering.

 

  • Je bedrijf huisvesten

Als ondernemer moet je ook nadenken waar je precies gaat werken aan jouw onderneming. Dit kan thuis zijn of op een kantoor. Daarnaast zal je moeten nadenken over de dingen die je nodig hebt bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Denk hierbij een laptop, mobiele telefoon en auto. Als je buiten huis gaat werken in een pand of kantoor kun je de kosten voor je werkruimte aftrekken, tenzij het een zelfstandige ruimte is. Een bedrijfsverzamelgebouw is ook een plek om te werken.

 

  • Maak een website

Een onderneming kan tegenwoordig niet meer zonder sociale media of een website. Vaak wordt de website van een onderneming gepromoot op sociale media, zoals LinkedIn, Facebook en Instagram. Je kan tegenwoordig zelf een website maken door middel van een website builder, zoals WordPress of Jimdo. Het is voor sommige, niet-technische, ondernemers vaak lastig om een website te maken. Voor deze ondernemers zijn er genoeg professionals te vinden die voor jou een goede website kunnen opleveren. Om jouw website beter vindbaar te maken in Google en andere zoekmachines, kan je kiezen voor SEO-optimalisatie. Dit zorgt ervoor dat jouw website sneller naar boven komt in Google. Dit kan weer handig zijn zodat meer mensen in zicht krijgen op jouw dienstverlening.

 

  • Klanten vinden

Het is ook zeer waardevol om de sociale mediakanalen en je netwerk in te zetten om klanten te werven. LinkedIn en Facebook zijn de meest gebruikte social media kanalen om een onderneming te promoten. Ook is Instagram toepasselijk als je veel gebruik wilt maken van plaatjes of foto’s van jouw product of dienst. Je kan jouw onderneming promoten via jouw persoonlijke sociale media, maar een bedrijfspagina op sociale media doet het ook goed en dit komt vaak professioneler over. Belangrijk is dan om actief te blijven zodat je top-of-mind blijft. Het is daarnaast van belang om een groot netwerk te creëren en jouw netwerk in te zetten om potentiële klanten en/of opdrachtgevers binnen te halen. Zo zullen er snel meer kansen voor jouw onderneming op je pad komen.

 

Wil je meer weten over ondernemerschap? Neem dan nu contact op met BaazZ!